Kijk-Avond Volkssterrenwacht Bussloo
Leer meer over het heelal en bekijk (bij helder weer) de sterrenhemel. Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.
Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Na de presentatie kan je bij helder weer met de telescoop de sterrenhemel bekijken.
Zaterdag 29 maart: Gedeeltelijke Zonsverduistering, speciale openstelling.
4 april: Jupiter en zijn manen. Alex Scholten neemt je vanavond in zijn presentatie mee naar de reuzenplaneet Jupiter. Deze planeet is ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Stier. Met de telescoop zijn de vier grote manen zichtbaar. Ruimtemissies hebben de afgelopen decennia veel raadsels van deze bijzondere planeet ontrafeld. Maar er resteren ook nog veel mysteries. En waarom zijn er nieuwe ruimtesondes op weg voor onderzoek naar de manen?
11 april: De evolutie van Quasars door gast…
Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Na de presentatie kan je bij helder weer met de telescoop de sterrenhemel bekijken.
Zaterdag 29 maart: Gedeeltelijke Zonsverduistering, speciale openstelling.
4 april: Jupiter en zijn manen. Alex Scholten neemt je vanavond in zijn presentatie mee naar de reuzenplaneet Jupiter. Deze planeet is ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Stier. Met de telescoop zijn de vier grote manen zichtbaar. Ruimtemissies hebben de afgelopen decennia veel raadsels van deze bijzondere planeet ontrafeld. Maar er resteren ook nog veel mysteries. En waarom zijn er nieuwe ruimtesondes op weg voor onderzoek naar de manen?
11 april: De evolutie van Quasars door gastspreker Robert de Jong. Quasars worden gezien als de eerste sterrenstelsels in wording, als ‘baby-sterrenstelsels’. Ze staan veelal extreem ver weg van de Aarde, en zijn rond de duizend keer zo helder als een gewoon sterrenstelsel. Geen één hemelobject geeft zoveel licht als een quasar. Wat is de oorzaak dat een quasar zoveel licht geeft? Wat kunnen we leren van het nog jonge heelal? Kun je een quasar met een amateurtelescoop zien? Robert de Jong bespreekt deze wonderlijke objecten.
De voordracht eindigt met een quiz die de bezoeker met de mobiele telefoon kan beantwoorden. 18 april: Reis door het zonnestelsel. Maak met Astrid Eeuwes een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.
25 april: Ontdekkingsreis door de Kosmos. Ga aan de hand van schitterende opnamen op ontdekkingstocht door de oneindige kosmos. Van ons zonnestelsel, langs bijzondere sterren en nevels tot de sterrenstelsels aan de grenzen van ons universum. Alex Scholten is uw gids. Bij helder weer kan met de telescopen naar o.a. de Maan, de planeet Jupiter en de sterrenhemel worden gekeken.
De presentatie is ook geschikt voor jonge kinderen.
2 mei: Onze buur, de Maan.De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Hoe helpen robotmissies en bemande vluchten de onderzoekers om de geschiedenis van de Maan te ontrafelen? Alex Scholten geeft een overzicht en bij helder weer is de Maan ’s avonds fraai te zien met de telescopen van de sterrenwacht.
9 mei: SpaceX Starship. De stuwraket Super Heavy van het ruimtevaartuig Starship van SpaceX (het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk) vormt met meer dan 30 motoren de grootste en krachtigste raket die ooit gemaakt is. Anno 2025 worden testvluchten gemaakt om het bijzondere ontwerp verder te ontwikkelen. Joris Robijn legt uit wat de plannen zijn en hoe deze raket gebruikt moet gaan worden voor de bemande ruimtevluchten naar de Maan en naar Mars.
16 mei: SpaceX Starship. De stuwraket Super Heavy van het ruimtevaartuig Starship van SpaceX (het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk) vormt met meer dan 30 motoren de grootste en krachtigste raket die ooit gemaakt is. Anno 2025 worden testvluchten gemaakt om het bijzondere ontwerp verder te ontwikkelen. Joris Robijn legt uit wat de plannen zijn en hoe deze raket gebruikt moet gaan worden voor de bemande ruimtevluchten naar de Maan en naar Mars.
23 mei: Het Multiversum: is ons universum er één uit vele? Vele waarnemingen bevestigen dat ons heelal is ontstaan in de Oerknal: een uitdijing van de ruimte vanaf een beginpunt in de tijd. Maar er zijn nog veel vragen. Wat gebeurde er in het begin? Waardoor is die uitdijing bijna perfect gelijkmatig en in alle richtingen hetzelfde? Hoe ontstaan de minieme afwijkingen van deze perfectie en worden er toch kleine klontjes gevormd waarin materie samenbalt tot sterren, sterrenstelsels en uiteindelijk de Zon, planeten en de mens? Er is een theorie, de zgn. inflatietheorie, die hier een verklaring voor geeft en uitlegt wat de oorzaak van de Oerknal is. Maar als ons heelal dan toch ergens uit een klein puntje ontstaan is, dan is het toch denkbaar dat er uit andere puntjes, vroeg of laat één of meerdere universums kunnen zijn ontstaan? Gastspreker prof.dr. John Heise geeft een overzicht van actuele inzichten hierover.
30 mei: Actualiteiten in sterrenkunde en ruimtevaart . Vrijwel continu lezen we in de (social-)media over nieuwe sterrenkundige ontdekkingen of actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart. Vaak zijn die onderwerpen te klein voor een avondvullend programma. Alex Scholten heeft een verzameling gemaakt van diverse actuele ontwikkelingen uit het afgelopen half jaar en blikt vooruit naar de komende maanden.
6 juni: Vliegen: ook op andere hemellichamen? Sommige planeten en manen beschikken over een atmosfeer. Zou het mogelijk zijn die hemellichamen vliegend te verkennen? Joris Robijn legt uit wat hierbij komt kijken en welke concrete initiatieven ruimtevaartorganisaties inmiddels hebben voor vliegende verkenningen in ons zonnestelsel.
13 juni: Deepsky astrofotografie. Hoewel het vanuit het verlichte Nederland moeilijk is om zwakke deepsky-objecten visueel waar te nemen biedt de digitale fotografie ongekende mogelijkheden. Dankzij gevoelige sensoren, de juiste filters, nauwkeurige apparatuur en veel computerwerk kan de moderne amateur opnamen maken die een paar decennia geleden ondenkbaar waren. Astrofotograaf Bronco Oostermeyer neemt aan de hand van zijn eigen ontwikkeling het publiek mee in de boeiende wereld van de deepsky-fotografie.
De presentaties zijn ook via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube
Contact
Bussloselaan 4
7383RP Bussloo Plan je route naar Kijk-Avond Volkssterrenwacht Bussloo
Openingstijden
- Elke vrijdag 20.00 - 22.30 uur
- Inloop vanaf 19.30 uur.
Prijzen
- Kinderen € 3,00 Jeugd t/m 14 jaar.
- Volwassenen € 6,00
- Op 7 en 8 maart, de Landelijke Sterrenkijkdagen, gratis toegang.