Wees loyaal, bestel lokaal!
“Het is vol te houden met alle pakketten en maatregelen waarvan je gebruik kunt maken. Daar zing je het wel een tijdje mee uit. Daarentegen bouw je ook kosten op die na verloop van tijd moeten worden terugbetaald”, trapt Jurgen de Groot het interview af. Hij runt met zijn vrouw Riët Café- Eetcafé en Zalencentrum De Groot in De Vecht.
Vol aan de bak
De Groot schat dat hij momenteel slechts 15 procent van zijn normale omzet behaalt. Heeft hij er desondanks nog wel plezier in? “Ja absoluut. Je bent gewoon lekker aan het werk en je ding aan het doen. Het plaatje is wel zo dat we straks weer vol aan de bak moeten om alles financieel rond te breien.”
Sandor van Dam bestiert met echtgenote Barbara Restaurant Swinckels in Twello. Volgens hem gaat het ‘een beetje op en af’. “We hebben best een roerige periode achter de rug doordat mijn vrouw in het najaar heel zwaar corona kreeg. Dan merk je dat gezondheid toch belangrijker is dan de zakelijke kant van het verhaal.”
Niet rendabel
Later is Swinckels voorzichtig met afhaalmenu’s begonnen. Dit duurde tot de kerst. Sandor: “De kosten die je hiermee maakt zijn veel te hoog. De verwarming moet weer aan, de koelcellen moeten draaien, je was wordt weer opgestart. Het is helemaal niet rendabel hoe je de inkoop doet. Normaal draai je de hele week door en kun je je producten goed verwerken. Nu houd je ieder weekend een x-aantal kilo’s aan eten over.”
Toch biedt Swinckels sinds Valentijnsdag in het weekend weer afhaalmenu’s aan. “Meer om contact met gasten en tussen de collega’s onderling te behouden en een soort van regelmaat in de week te krijgen. Hopelijk zijn we straks allemaal fit genoeg om vol aan de slag te kunnen.” Klanten kunnen kiezen uit een surf and turfmenu en Asian style tapas, een nieuw concept.
Brasserie KriebelZ in Terwolde is direct na het afkondigen van de eerste lockdown gaan bezorgen. “Zeker in het begin liep dat met onze Dekselse Pannetjes heel hard, nu zie je dat er meer aanbieders zijn en dat de bezorgomzet veel minder is”, zegt René Zeisseink, die met echtgenote Helma KriebelZ runt.
Picknicken
Dankzij het succes van de Auto Drive-in zijn de Zeisseinks aardig door de zomer gerold. Gasten konden een bestelling doorgeven, die ophalen bij het restaurant en het eten vervolgens meenemen naar een van de 34 geselecteerde picknickplekken in en rond Terwolde. René: “Inmiddels raakt het geld aardig op en zit ik met smart te wachten op het derde steunpakket.”
In De Vecht keken Jurgen en Riët tijdens de eerste lockdown de kat uit de boom. In en rond het pand zijn toen allerlei werkzaamheden verricht. “In de zomer hebben we ondanks de beperkingen voor binnen heerlijk kunnen draaien. In de derde lockdown zijn we begonnen met afhalen. “Wat Sandor ook zegt; meer om met collega’s een paar dagen per week bezig te zijn. En zichtbaar te blijven voor je gasten. Je kunt absoluut niet zeggen dat het geweldig gaat.”
Grote feesten en partijen zijn voorlopig niet aan de orde. Vandaar dat de eigenaren van De Groot hebben besloten de kleine zaal bij het café aan te trekken. Deze zaal is volgens Jurgen mooi aangekleed en beschikt ook over nieuw meubilair.
Restylen
Sandor heeft destijds voor vier jaar een aflossingsvrije lening afgesloten, omdat hij en zijn vrouw zagen aankomen dat de coronaproblematiek lang zou aanhouden. Een deel van dit geld investeren zij in het restylen van hun restaurant om straks een frisse start te kunnen maken.
In KriebelZ zijn alle ruimtes onderhanden genomen. Zo is de zolder opgeruimd en is de kelder nu een danszaal. “We zijn nog steeds druk met allerlei dingen aan te passen, dit houd je ook bezig. We werken gewoon fulltime”, zegt René.
Afgelopen weekend konden gasten bij KriebelZ weer een wandel- of fietsarrangement reserveren. Bij aankomst kregen mensen in de auto koffie of thee met appelgebak en voor onderweg een flesje appelsap. Na de wandeling of fietstocht volgde een kop soep in de auto en daarna kregen ze een tweegangendiner mee voor thuis. Een week eerder kwamen hier ongeveer veertig mensen op af.
Jurgen de Groot is positief over de steun van gasten: “Iedereen doet zijn best en is belangstellend. Heel veel mensen halen af in het weekend en komen continu weer. Ook bedrijven uit de gemeente Voorst die zeggen: ‘Jurgen en Riët, wij willen graag waardebonnen uitgeven met jullie naam erop en dan komen ze bij jullie eten halen op onze kosten’. Initiatieven zijn er echt wel om plaatselijke ondernemers te steunen.” Sandor en René beamen dit volmondig.
Begin april hopen de drie horecaondernemers weer wat méér te kunnen. René Zeisseink pleit ervoor ‘nu met ons allen even door te bijten zodat we daarna weer goed open kunnen’.
Koop lokaal!
De gemeente Voorst ondersteunt lokale ondernemers onder meer met de campagne Koop lokaal! vanuit Bezoek Voorst. “Zij kunnen gratis informatie, teksten, foto’ en filmpjes aanleveren op bezoek@voorst.nl en die proberen wij zoveel mogelijk te delen”, zegt Shavonne Korlaar, medewerker Recreatie & Toerisme.